Alles wat je moet weten over schijnzelfstandigheid en arbeidsrelaties (Wet DBA en VBAR)

In deze blog nemen we je mee in een tweetal regelingen die veel zelfstandigen en opdrachtgevers in Nederland raken: de Wet DBA en de VBAR.

Beide regeling zijn ontstaan ter voorkoming van schijnzelfstandigheid en bedoeld om meer duidelijkheid te scheppen over arbeidsrelaties.

Echter roepen de regeling vaak meer vragen op. Wat houden ze precies in en wat zijn de gevolgen voor jou als zzp'er of opdrachtgever?

Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA)

De Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA), ingevoerd in 2016 met als doel schijnzelfstandigheid tegen te gaan. De wet DBA werkt als volgt:

  • Modelovereenkomsten: Opdrachtgevers en zelfstandigen kunnen kiezen voor een door de Belastingdienst goedgekeurde modelovereenkomst. Deze overeenkomst helpt vast te stellen of er geen sprake is van een verkapt dienstverband. Hierbij wordt vooral gekeken naar de gezagsverhouding, arbeidsplicht, en de vergoeding.
  • Risico bij de opdrachtgever: Als de Belastingdienst oordeelt dat er toch sprake is van een dienstbetrekking, kan de opdrachtgever aansprakelijk worden gesteld voor loonheffingen en sociale premies, met terugwerkende kracht.

Problemen met de Wet DBA

Hoewel de Wet DBA is bedoeld om duidelijkheid te bieden, bleek deze in de praktijk veel onzekerheid te creëren. Veel opdrachtgevers zijn terughoudend geworden in het aannemen van zelfstandigen, uit angst om later geconfronteerd te worden met naheffingen van de Belastingdienst.

Handhaving Wet DBA

Ondanks de problemen met de Wet DBA heeft de Belastingdienst aangekondigd om vanaf 1 januari 2025 strenger gaan controleren of zzp'ers echt zelfstandig zijn, of dat ze eigenlijk in verkapte loondienst zijn. Het is belangrijk om je hier -voor het nieuwe jaar- goed op voor te bereiden. Verderop in dit artikel zullen we hiervoor nog een aantal praktische tips geven.

Voorafgaande Beschikking Arbeidsrelatie (VBAR)

Als eventuele vervanging van de Wet DBA wordt nu gesproken over de Voorafgaande Beschikking Arbeidsrelatie (VBAR). Dit is een nieuwe regeling die als doel heeft om meer rechtszekerheid te bieden aan zowel opdrachtgevers als zelfstandigen over de aard van hun arbeidsrelatie. Twee belangrijke punten uit de VBAR:

  • Er wordt een expliciete tariefgrens getrokken waarmee onderscheid gemaakt wordt tussen zelfstandigen en werknemers. Bij een tarief onder €32,24 wordt de opdrachtnemer gezien als medewerker in loondienst.
  • Het ‘inbeddingcriterium’ is ook onderdeel van de Wet VBAR. Als een leidinggevende van een organisatie iemand werkinhoudelijk aanstuurt of als de zzp’er werk doet dat is ‘ingebed’ in de organisatie, kan er geen sprake zijn van zelfstandigheid  volgens het wetsvoorstel.

Voorlopig is de VBAR echter nog in ontwikkeling (deze ligt als voorstel bij de Tweede Kamer) en blijft de Wet DBA leidend. De verwachting is dat er meer wijzigingen zullen komen om de arbeidsmarkt verder te moderniseren en eerlijker te maken.

De toekomst van de arbeidsrelatie

Met de komst van nieuwe regelgeving zoals de VBAR, en de voortdurende discussie over de Wet DBA, is het duidelijk dat de overheid probeert een balans te vinden tussen flexibiliteit in de arbeidsmarkt en bescherming van werkenden.

Wij raden aan om als opdrachtgever en opdrachtnemer goed na te denken over de manier waarop je samen wilt werken. Zorg ervoor dat de afspraken en verhoudingen duidelijk vastgelegd zijn in een overeenkomst van opdracht. En misschien nog belangrijker, leef de gemaakte afspraken uit de overeenkomst ook na.

Concrete tips met betrekking tot de overeenkomst van opdracht:

  1. Zorg voor een niet te lange looptijd van (bijvoorbeeld maximaal 1 jaar), verlengen van de overeenkomst kan altijd. Korter en afgebakende opdrachten wijzen minder op werknemerschap.
  2. Zorg dat je uurtarief niet te laag is, zoals we zien bij de criteria van de VBAR kan een (te) laag uurtarief een aanwijzing zijn voor werkgeverschap
  3. Voorkom inbedding. Inbedding gaat over in hoeverre je deel uitmaakt van het dagelijkse functioneren en de structuur van de organisatie. Bijvoorbeeld als jouw werkzaamheden, gedrag en verantwoordelijkheden nauw verweven zijn met de doelen en processen van die organisatie.
    • Werk voor meerdere en verschillende opdrachtgevers (bij 70% bij één opdrachtgever kunnen er al vragen gesteld worden);
    • Zorg voor een mate van vrijheid in de manier waarop je opdrachten uitvoert, het bepalen van je eigen werkwijze;
    • Zorg voor vrijheid in de inkleding van je werkuren;
    • Maak zoveel mogelijk gebruik van eigen faciliteiten (kantoorruimte, apparatuur, systemen, werkkleding);
    • Als je functioneert als onderdeel van een team binnen de organisatie (deelname aan vergaderingen, besprekingen en andere activiteiten) is er eerder sprake van inbedding. Probeer hier een middenweg in te vinden.

Heb je vragen over de Wet DBA of de VBAR? Neem gerust contact met ons op, wij helpen je graag verder!

Klein blauw sterretje

WAT ZE ZEGGEN

Ik wist niet wat ik miste, maar ben heel blij met wat ik nu weet.

Doorslaggevend om samen te werken met MKBTR is het strategisch meedenken.

Rik van der Wiel - Van der Wiel Optiek

Ik was een goede hulpverlener, maar geen goede ondernemer. Nu ben ik beide.

Juist het sparren vind ik een belangrijk onderdeel, want stiekem zocht ik een soort collega.


Willeke van Voorst-
Leven in je Relatie

Door het opmaken van een jaarlijks winstplan weet ik nu wat haalbaar is.

Ik krijg een heldere uitleg bij vragen, maar ook proactief vragen of aanbevelingen vanuit MKBTR.

Gerdo -Kaashandel Gerdo

We zijn dolblij met jullie allemaal! Zoveel adviezen en liefde om ons als ondernemer te laten groeien! Op verschillende vlakken worden we ondersteund, HR, Fiscaal en de administratie. We hebben een lange weg afgelegd om alles eenvoudiger en sneller te maken en dat we zo beter bij onze cijfers kunnen. We maken samen met jullie doelen en jullie inspireren ons. We love you! Ga zo door.

Jacqueline -Grachten Atelier

Klein wit sterretje

CONTACT

Meer Weten?

0318 731 001