Hoe houd je mensen vast? Deel 1

De krappe arbeidsmarkt, het maakt het vinden van nieuwe collega’s een flinke uitdaging op dit moment. Je wilt er als ondernemer daarom ook alles aan doen om collega’s te binden aan je bedrijf. Niets zo vervelend als investeren in een college die snel weer vertrekt. Maar hoe bind je medewerkers voor langere tijd aan je bedrijf? Wij geven drie tips:

1. Bied goede arbeidsvoorwaarden

Zorg voor goede primaire arbeidsvoorwaarden zoals het salaris van je medewerkers en wees daar duidelijk en transparant in. Biedt daarnaast diverse secundaire arbeidsvoorwaarden zoals lunch, laptop of een goede pensioenregeling. Hier kun je namelijk enorm in variëren en dat creëert kansen. Welke vormen passen het beste? Dat is voor iedere onderneming anders. Biedt daarom diversiteit en durf onderscheidend te zijn. Doe het net een beetje anders en wees creatief in het bedenken van het verhogen van het werkplezier op een manier die past bij jouw onderneming. Investeer in een tafelvoetbaltafel, geef een sportschoolabonnement of een abonnement op een tijdschrift cadeau of laat medewerkers bedrijfsmiddelen privé gebruiken.

Hoe doen wij dit?

Als je MKBTR volgt, weet je dat we fanatiek tafelvoetballen. Daarnaast krijgen alle MKBTR’aars een TOPFITbudget. Concreet betekent dit dat je €600,- netto per jaar beschikbaar hebt om te investeren in vitaliteit op een manier die bij de collega past.

2. Spreek over verwachtingen

Ga in gesprek over wat je verwacht van je collega’s en maak hierover heldere afspraken. Laat je collega ook vooral zelf daarin meedenken en input geven. Maak afspraken over doelstellingen, communicatie, werktijden, verlof en bereikbaarheid. Zo voorkom je misverstanden. Hou hierbij in je achterhoofd dat het belangrijk is om kaders te geven, maar timmer niet alles dicht. Flexibiliteit en eigen regie zijn hierin belangrijk.

3. Faciliteer ontwikkeling

Een belangrijke succesfactor in het binden van je personeel is het faciliteren van ontwikkeling. Persoonlijke ontwikkeling, een opleiding of het bieden van interne doorgroeimogelijkheden; het laat zien dat je oprecht geïnteresseerd bent in de toekomst van jouw medewerker. Maar misschien nog wel belangrijker: je geeft de medewerker zelf regie over professionele en persoonlijke ontwikkeling en stimuleert daarmee de intrinsieke motivatie om

Lees nu ook deel 2.

Klein blauw sterretje

WAT ZE ZEGGEN

Ik wist niet wat ik miste, maar ben heel blij met wat ik nu weet.

Doorslaggevend om samen te werken met MKBTR is het strategisch meedenken.

Rik van der Wiel - Van der Wiel Optiek

Ik was een goede hulpverlener, maar geen goede ondernemer. Nu ben ik beide.

Juist het sparren vind ik een belangrijk onderdeel, want stiekem zocht ik een soort collega.


Willeke van Voorst-
Leven in je Relatie

Door het opmaken van een jaarlijks winstplan weet ik nu wat haalbaar is.

Ik krijg een heldere uitleg bij vragen, maar ook proactief vragen of aanbevelingen vanuit MKBTR.

Gerdo -Kaashandel Gerdo

We zijn dolblij met jullie allemaal! Zoveel adviezen en liefde om ons als ondernemer te laten groeien! Op verschillende vlakken worden we ondersteund, HR, Fiscaal en de administratie. We hebben een lange weg afgelegd om alles eenvoudiger en sneller te maken en dat we zo beter bij onze cijfers kunnen. We maken samen met jullie doelen en jullie inspireren ons. We love you! Ga zo door.

Jacqueline -Grachten Atelier

Klein wit sterretje

CONTACT

Meer Weten?

0318 731 001