Zwanger en ondernemerschap deel 1

Een zwangerschap, het is een blijft een bijzondere tijd. Deze tijd is voor iedereen anders. Zwangerschap en het ondernemerschap zijn niet altijd goed te combineren. Ben je zelf ondernemer? Tijdens je zwangerschap of verlofperiode, wil je je niet zorgen maken over jouw bedrijf. Je wilt juist genieten van je kleintje, je nieuwe gezin en je hebt rust nodig om te herstellen. Daarom delen we vandaag wat tips.

Waarom moet je al voor je zwangerschap nadenken over de financiële consequenties? Is dat niet wat vroeg?

Als ondernemer heb je geen vangnet. Daarom is het belangrijk om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Deze is pas geldig als je minimaal een jaar verzekerd bent. Dit betekent dus dat je verzekering al minimaal 3 maanden moet lopen voordat je zwanger wordt.

Hoe zorg je voor (financiële) rust tijdens je verlof?

Als je medewerker bent en in loondienst bent, heb je recht op 6 weken zwangerschapsverlof en 10 weken bevallingsverlof. In totaal dus 16 weken waarin je gewoon doorbetaald krijgt en nergens over na hoeft nergens te denken. Dat is voor jou als ondernemer natuurlijk anders. Daarom zijn er verschillende manieren waarop jij toch als ondernemer alsnog kunt genieten van je verlof en lekker kunt knuffelen met kleintje. En dat alles zonder dat je in hoeft te leveren op inkomen. Vooral in deze tijd kun je dat wel goed gebruiken.

ZEZ-uitkering

De ZEZ-uitkering, ook wel Zelfstandige en Zwanger uitkering, is een zwangerschapsuitkering voor zelfstandigen. Ook hierbij heb je net als in loondienst recht op 16 weken uitkering. Wanneer je als ondernemer in het voorafgaand jaar meer dan 1.225 uur per jaar gewerkt hebt voor je onderneming, heb je recht op het minimumloon. In 2023 is dat € 1.934,40 bruto per maand. Als je minder dan 1.225 uur per jaar hebt gewerkt, dan wordt de uitkering in verhouding verlaagd. Je krijgt de uitkering 16 weken lang en je mag zelf kiezen of je deze 4 of 6 weken voor de uitgerekende datum in laat gaan. Deze uitkering is aan te vragen bij het UWV vanaf 24 weken zwangerschap tot uiterlijk 2 weken voordat het verlof ingaat.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Naast de ZEZ-uitkering is er de arbeidsongeschiktheidsverzekering, ook wel de AOV. Dit is voor jou als ondernemer (nog) niet verplicht, maar het kan natuurlijk wel. Een AOV is ook af te sluiten in andere gevallen dan zwangerschapsverlof, maar in de meeste gevallen wordt zwangerschapsverlof gezien als arbeidsongeschiktheid en heb je recht op een uitkering.

Als je de AOV afsluit, kies je zelf een wachttijd en een daarbij behorend verzekerd bedrag. Dit verzekerd bedrag mag vaak niet hoger zijn dan een bepaald percentage van je inkomen. Je kunt kiezen voor geen wachttijd tot een wachttijd van bijvoorbeeld 2 jaar. Wanneer je kiest voor een wachttijd die langer is dan 16 weken, betekent dit dat je bij zwangerschapsverlof geen recht hebt op een uitkering.

Maar kies je bijvoorbeeld voor een wachttijd van 2 maanden, dan heb je recht op 2 maanden uitkering. Het verzekerde inkomen en de wachttijd bepalen voor een groot deel de hoogte van de premie. Wij raden je aan om samen met een adviseur te kijken wat voor jouw situatie de beste verzekering is. Net zoals de ZEZ-uitkering is het belangrijk dat je de AOV op tijd afsluit. Anders heb je er geen recht op.

Sparen

Wil je geen uitkering en geen verzekering afsluiten? Dan kun je zelf natuurlijk ook geld apart zetten en voor de tijd zonder inkomen van je zwangerschapsverlof sparen. Zo kun je je eigen salaris gewoon doorbetalen tijdens je verlof. Reken van te voren wel uit hoe veel geld je nodig hebt en zorg ervoor dat je dit bedrag opzij hebt gezet.

Binnenkort deel 2.

Klein blauw sterretje

WAT ZE ZEGGEN

Ik wist niet wat ik miste, maar ben heel blij met wat ik nu weet.

Doorslaggevend om samen te werken met MKBTR is het strategisch meedenken.

Rik van der Wiel - Van der Wiel Optiek

Ik was een goede hulpverlener, maar geen goede ondernemer. Nu ben ik beide.

Juist het sparren vind ik een belangrijk onderdeel, want stiekem zocht ik een soort collega.


Willeke van Voorst-
Leven in je Relatie

Door het opmaken van een jaarlijks winstplan weet ik nu wat haalbaar is.

Ik krijg een heldere uitleg bij vragen, maar ook proactief vragen of aanbevelingen vanuit MKBTR.

Gerdo -Kaashandel Gerdo

We zijn dolblij met jullie allemaal! Zoveel adviezen en liefde om ons als ondernemer te laten groeien! Op verschillende vlakken worden we ondersteund, HR, Fiscaal en de administratie. We hebben een lange weg afgelegd om alles eenvoudiger en sneller te maken en dat we zo beter bij onze cijfers kunnen. We maken samen met jullie doelen en jullie inspireren ons. We love you! Ga zo door.

Jacqueline -Grachten Atelier

Klein wit sterretje

CONTACT

Meer Weten?

0318 731 001