Trouwen en ondernemerschap deel 1

Als je ondernemer bent is het belangrijk om goed na te denken over hoe je in het huwelijksbootje stapt. Je hebt als ondernemer namelijk te maken met meer risico’s. Schulden, een faillissement of een scheiding kunnen niet alleen gevolgen hebben voor jou, maar ook voor je partner.

Het zijn scenario’s waar je als ondernemer niet over na wil denken, maar die wel belangrijk zijn om even bij stil te staan om de zaken goed te regelen. Je hebt immers niet alles zelf in de hand. Bij een scheiding wil je waarschijnlijk dat de onderneming daar buiten blijft. Bij schulden of faillissement, wil je niet dat jouw partner de gevolgen op zijn of haar bordje krijgt.

In Nederland zijn er verschillende manieren om te trouwen, zodat je als ondernemer en partner van ondernemer beschermd bent. We leggen ze hieronder kort uit.

1. Gemeenschap van goederen

Maak je geen keuze en ga je trouwen, dan ben je automatisch getrouwd in gemeenschap van goederen. Sinds 2018 is het zo geregeld dat persoonlijke bezittingen en schulden van voor het huwelijk van jezelf blijven. Alles wat daarna verdiend of gemaakt is, is voor jullie beiden. Denk aan een gezamenlijke rekening, schulden of een onderneming die je hebt opgezet na je huwelijk.

Let op! Houd je alles niet goed overzichtelijk bij en kun je niet bewijzen welke bezittingen of welk geld van wie is. Dan kan het gebeuren dat alles alsnog gezamenlijk verdeeld wordt bij een scheiding.

Waarom we trouwen in gemeenschap van goederen niet aanraden? Voor ondernemers is het vaak niet de slimste keuze. Het betekent namelijk dat jouw partner niet volledig beschermd is tegen jouw ondernemersrisico. Bij faillissement of schulden, moet dit geld vaak privé betaald worden. Daarom raden we je aan om te trouwen op huwelijkse voorwaarden.

2. Huwelijkse voorwaarden

Dit klinkt misschien wel wat minder romantisch, maar trouwen op huwelijkse voorwaarden zorgt ervoor dat jouw bedrijf van jou blijft. Als ondernemer is dit vaak een logischere keuze om je partner te beschermen voor schulden of faillissement. Al helemaal als je hoofdelijk aansprakelijk bent voor de schulden. Denk aan een eenmanszaak of een vennootschap onder firma (VOF). Dit geldt dus niet voor een besloten vennootschap (BV) of een naamloze vennootschap (NV).

Ben je al getrouwd in gemeenschap van goederen? Geen probleem, bij de notaris is dit heel makkelijk om te zetten naar trouwen op huwelijkse voorwaarden. Dit kost wel wat geld, maar dan weet je zeker dat dit goed zit.

Hulp nodig? Onze juristen helpen je graag bij het opstellen van de huwelijkse voorwaarden. Daarnaast denken onze professionals graag mee over jouw onderneming.