Slim je administratie doen

Die administratie, iedere keer kost het je veel tijd. Hoe kun je dat als ondernemer slimmer doen? Wij delen 5 praktische tips.

Gebruik een boekhoudprogramma. Geen Excel of Word meer, maar een programma die automatisch je administratie bijhoudt. Zo heb je op ieder moment goed inzicht in je inkomsten en uitgaven.

Templates, templates en templates. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, maar templates voor bijvoorbeeld offertes of facturen zijn niet moeilijk te maken. En oh zo makkelijk, want de volgende keer kun je deze weer hergebruiken en daarom snel en efficiënt die offerte of factuur versturen.

Vaak kan je deze templates ook in je boekhoudpakket maken, zodat je je facturen en offertes ook vanuit je boekhouding kunt versturen

Structureer al je documenten en bewaar ze op één plek. Zo heb je snel toegang tot het document dat je nodig hebt. Tip van ons: maak de mapjes niet te ingewikkeld. Dit ga je namelijk vergeten en dan wordt het alsnog een chaos.

Maak naast het gebruik van een boekhoudprogramma ook gebruik van programma’s die je helpen bij het versturen van facturen of het bijhouden van uren. Dat scheelt heel veel tijd en mailtjes en komt ook weer professioneler over. Een win-win situatie dus. Als je boekhoudpakket deze functies ook heeft is het helemaal ideaal. Dan worden je facturen na het aanmaken ook meteen op de goede manier in je administratie verwerkt.

Kom je er echt niet uit en merk je dat de administratie doen je te veel tijd en energie kost? Wacht niet te lang en vraag hulp aan iemand voor wie dit peanuts is (voor ons bijvoorbeeld). Zo weet je zeker dat je administratie topfit op orde is.