Fiets van de zaak als ZZP’er

Een fiets van de zaak? Is dat mogelijk? Voor jou als ondernemer zitten hier allemaal fiscale regels aan vast, die gunstig voor je kunnen uitpakken. Jouw keuze in vervoer kan een verschil maken inde belasting die je moet b etalen. In deze blog leggen we precies uit wat deze regels voor jou als ondernemer betekenen.

Belastingvoordeel op de fiets van de zaak

Dat fietsen gezond is weet iedereen natuurlijk, maar het kan je ook nog eens geld opleveren. Betaald fietsen wil toch iedereen? Er zijn twee opties: je privéfiets zakelijk gebruiken of een zakelijke fiets aanschaffen (fiets van de zaak).

Optie 1: Privéfiets zakelijk gebruiken

Als je kiest voor optie 1, je privéfiets zakelijk gebruiken, mag je net als met de auto per gereden kilometer een vergoeding van € 0,21 verrekenen. Dit betekent dat je winst lager uitvalt, waardoor je uiteindelijk minder belasting betaalt. We nemen je even mee in een rekenvoorbeeld. Stel je fietst 1.000 zakelijke kilometers per jaar en je hebt een winst van € 30.000. Je mag dan € 210 euro als kosten aftrekken van je winst. Over die € 210 euro had je anders 36,93%, oftewel € 77,55 belasting moeten betalen als je deze kosten niet had opgegeven. 1000 kilometer zakelijk fietsen levert je dus uiteindelijk € 77,55 op. Dat heb je toch weer mooi bespaard. Dit betekent natuurlijk wel dat je je kilometers ook goed bij moet houden. Dat kan door middel van een app, Excel of je agenda. Aan het einde van het jaar tel je alle kilometers bij elkaar op en neem je ze mee in je administratie.

Optie 2: Fiets van de zaak aanschaffen als ZZP’er

Als je de fiets minimaal 10% zakelijk gebruikt, kan de fiets zakelijk worden aangeschaft. Je hoeft dan geen kilometers te registreren, maar je betaalt voor het privégebruik een bijtelling van 7% van de adviesprijs van de fiets. Je mag de btw over de aankoop terugvragen. Als de aanschafwaarde hoger is dan € 450 excl. btw, wordt de aanschaf als investering opgenomen en kom je eventueel in aanmerking voor investeringsaftrek. De investeringsaftrek geldt alleen wanneer je in totaal in een heel jaar voor minimaal € 2.601 (in 2023) aan bedrijfsmiddelen hebt geïnvesteerd.

Bijtelling fiets van de zaak

De bijtelling die je betaalt over het privégebruik van de fiets is 7%. Bijtelling houdt in dat er een bedrag bij de fiscale winst wordt opgeteld, waardoor je over een hoger bedrag belasting betaalt. De bijtelling betaal je altijd over de cataloguswaarde inclusief btw. De cataloguswaarde kan afwijken van de prijs die jij voor de fiets hebt betaald. Je kunt deze prijs opzoeken op internet of opvragen bij de fabrikant of leverancier.

Rekenvoorbeeld zakelijke fiets voor ZZP’er

Stel, je koopt een e-bike van € 2.000 incl. btw met een cataloguswaarde van € 2.500 en je hebt een winst van € 80.000. De btw mag je terugvragen, dat is een bedrag € 347. De investeringsaftrek is 28%. Het aanschafbedrag is €1.653 excl. btw, daar mag je eenmalig 28% over aftrekken. Dit verlaagt je winst met € 463. Met een winst van € 80.000, val je in het belastingtarief van 49,5% (in 2023). Dit betekent dat je over het stukje € 463 winst € 229 belasting had moeten betalen. Vervolgens mag je de fiets in 5 jaar afschrijven, dit is € 331 per jaar. Dat bedrag mag ook afgetrokken worden van de winst, wat in dit voorbeeld € 164 per jaar scheelt. Dat is € 820 over 5 jaar.

De belasting die je extra betaalt door de bijtelling is ook afhankelijk van de belastingschijf waar je
onder valt. De bijtelling per jaar is 7% van € 2.500, dus € 875. De extra inkomstenbelasting die je
betaalt bij een winst van € 80.000 is € 433.

Wat als klanten jouw fietsreiskosten vergoeden?

Mag dat? Dat mag zeker, want als je op de fiets gaat kost dat tijd en is wellicht meer onderhoud van je fiets nodig. Een vergoeding van jouw reiskosten door de klant zijn onderdeel van de omzet. Je factureert de reiskosten inclusief btw met hetzelfde btw-tarief dat van toepassing is op de vergoeding voor jouw diensten of producten. Voor je eigen inzicht is het handig om deze omzet op een aparte categorie te boeken. Zo maak je onderscheid tussen de daadwerkelijke omzet en de vergoeding die je krijgt voor kosten die je maakt. Je bepaalt zelf welke vergoeding je vraagt voor jouw reiskosten.

Minimaal wordt in de praktijk € 0,21 per kilometer aangehouden. Dit bedrag is sinds 1 januari 2023 verhoogd van € 0,19 naar € 0,21. Door deze vergoeding en de fietskosten beide op een aparte categorie te boeken, krijg je voor jezelf inzicht of de vergoeding die je vraagt in verhouding staat tot de kosten die je maakt.

Welke fietskilometers mag je als zakelijk registreren?

Alle kilometers die je fietst naar (potentiële) klanten, werkafspraken, opleiding, inkopen die je moet
doen etc. mag je opgeven als zakelijke kilometers. Zowel voor de inkomstenbelasting als voor de
btw.

Met woon-werkverkeer ligt dit anders. Voor de btw mag je woon-werkverkeer niet aftrekken. Dit geldt als je een vaste werkplek buitenshuis hebt. Je mag deze kilometers wel opgeven voor de inkomstenbelasting. Hou je een kilometeradministratie bij? Dan is het dus verstandig om onderscheid te maken tussen woon-werkverkeer, zakelijke kilometers en, indien van toepassing, privékilometers.

Tot slot

Er zijn heel veel verschillende regels als het gaat om vervoer en het is niet zo makkelijk om te zeggen wat de meest voordelige optie is, omdat dit van heel veel factoren afhankelijk is. Denk aan de hoeveelheid kilometers die je fietst of rijdt, de aanschaf- en catalogusprijs van het vervoersmiddel en de hoogte van je winst. In de administratieve last die het met zich meebrengt zitten ook grote verschillen. Bovendien is het zeker niet onbelangrijk welk vervoersmiddel voor jou het fijnst is. Rij je liever in de auto of zit je graag in de trein om nog even te kunnen werken?

Wil je weten wat voor jou de beste optie is? Neem gerust contact met ons op.

Klein blauw sterretje

WAT ZE ZEGGEN

Ik wist niet wat ik miste, maar ben heel blij met wat ik nu weet.

Doorslaggevend om samen te werken met MKBTR is het strategisch meedenken.

Rik van der Wiel - Van der Wiel Optiek

Ik was een goede hulpverlener, maar geen goede ondernemer. Nu ben ik beide.

Juist het sparren vind ik een belangrijk onderdeel, want stiekem zocht ik een soort collega.


Willeke van Voorst-
Leven in je Relatie

Door het opmaken van een jaarlijks winstplan weet ik nu wat haalbaar is.

Ik krijg een heldere uitleg bij vragen, maar ook proactief vragen of aanbevelingen vanuit MKBTR.

Gerdo -Kaashandel Gerdo

We zijn dolblij met jullie allemaal! Zoveel adviezen en liefde om ons als ondernemer te laten groeien! Op verschillende vlakken worden we ondersteund, HR, Fiscaal en de administratie. We hebben een lange weg afgelegd om alles eenvoudiger en sneller te maken en dat we zo beter bij onze cijfers kunnen. We maken samen met jullie doelen en jullie inspireren ons. We love you! Ga zo door.

Jacqueline -Grachten Atelier

Klein wit sterretje

CONTACT

Meer Weten?

0318 731 001