Welk gedrag vertoon jij op de werkvloer?

Weet jij waarom je met die ene collega altijd soepel samenwerkt? Of waarom een andere medewerker het lastig vindt om knopen door te hakken? En hoe maakt die nieuwe collega toch zo makkelijk contact met iedereen? Bij MKBTR weten ze het antwoord op deze vragen. De vier kleuren uit de DISC-methode heeft alle medewerkers inzicht gegeven in gedragsstijlen. Heel handig voor op werkvloer. Maar welke kleur heeft eigenlijk de voorkeur?

Als er tegenwoordig bij MKBTR iets over de afdeling wordt geroepen, dan bestaat de kans dat iemand reageert met of het iets minder rood kan. “Daaraan merk je wel dat het leeft”, lacht Jolanda Leenders, die sinds 1 mei 2020 bij MKBTR werkt als medewerker Dataverwerking. “We hebben laatst een sessie gehad over kleuren en gedragsstijlen. Die is nog vers. Alle vellen papier hangen op kantoor en er komt een vervolg.” Jolanda verwacht niet dat nieuwe medewerkers nu voortaan een kleurentest moeten doen. “Bij mijn sollicitatie heb ik wel een competentietest gedaan, maar ik merkte dat het vooral om de connectie ging”, benadrukt ze. “Die voelden we van beide kanten. Ook al waren die gesprekken online, ik proefde daarin de sfeer van de werkvloer.”

Als je nieuw bent

Hoe zou Jolanda die sfeer op de werkvloer omschrijven? “Met heel veel betrokkenheid naar elkaar toe. Iedereen is bereid om elkaar te helpen. Daardoor versterk je elkaar. Dat is toch wel heel groen allemaal, dus zo gek was die uitslag van de sessie niet. En het zijn fijne omstandigheden als je net ergens komt werken.”

De DISC-methode

Iets minder rood, heel groen. Waar heeft Jolanda het precies over? Ze verwijst naar de kleuren van de DISC-methode; rood, geel, groen en blauw.
Een organisatie die dagelijks met feiten en cijfers werkt, associeer je wellicht snel met ‘blauw’ gedrag: rustig, perfectionistisch, analyserend en methodisch. Een sessie tijdens een teambuildingsweekend gaf MKBTR-medewerkers duidelijke inzichten. “Je bent geneigd aan blauw te denken vanwege het planmatige van ons werk”, beaamt Jolanda. “Maar bij ons waren de mensen die vooral groen gedrag vertoonden in de meerderheid. En dat is ook niet vreemd gezien de werkwijze van MKBTR. We willen vanuit de cijfers doelen stellen met ondernemers. Naast ze staan, coachend. Een hoge betrokkenheid en een persoonlijke benadering zijn daarbij belangrijk.”

De kleur die knopen doorhakt

Bij de ‘kleurensessie’ die MKBTR deed, werden allerlei vragen beantwoord. Daarna werden er teams op kleur samengesteld. Jolanda had wat van alle kleuren. Haar reactie dat ze even wilde kijken welke groep het gezelligst was, was dusdanig groen dat ze bij dat team kon aansluiten. “Bij de opdracht die we deden, werd geen knoop doorgehakt. Niet zo vreemd, want meegaandheid is typisch groen gedrag. We misten het rode gedrag van knopen doorhakken”, concludeert Jolanda.

Mix van kleuren en gedrag

“Gelukkig vertonen we niet alleen groen gedrag”, zegt Jolanda. “We hebben echt van alles wat. Dat zie ik ook als onze kracht. Het kritische en gedetailleerde van blauw gedrag moet er wel inzitten met ons werk. Maar ik zie ook een goede mix in gedragsstijlen. Het is fijn dat je binnen een team meerdere persoonlijkheden hebt. Dan kun je veel meer bereiken.”

Kleuren en hokjesdenken

Genoeg mensen die zichzelf niet in een hokje vinden passen en van alle kleuren wel karaktereigenschappen herkennen. “Dat is bij mij ook zo”, bevestigt Jolanda. “En dat geldt voor meerdere collega’s. In bepaalde situaties kan ik wel rood zijn bijvoorbeeld. Vroeger had ik dat nog meer. Maar ik heb ook geleerd dat het soms goed is om niet direct je mening op tafel te gooien op een bepaalde manier. Ik vind het prettig dat ik van alle kleuren iets herken. Ik kan me goed aanpassen en heb niet snel problemen met mensen. Maar als ik iets echt zat ben, dan zeg ik het heus wel!”

Klein blauw sterretje

WAT ZE ZEGGEN

Ik wist niet wat ik miste, maar ben heel blij met wat ik nu weet.

Doorslaggevend om samen te werken met MKBTR is het strategisch meedenken.

Rik van der Wiel - Van der Wiel Optiek

Ik was een goede hulpverlener, maar geen goede ondernemer. Nu ben ik beide.

Juist het sparren vind ik een belangrijk onderdeel, want stiekem zocht ik een soort collega.


Willeke van Voorst-
Leven in je Relatie

Door het opmaken van een jaarlijks winstplan weet ik nu wat haalbaar is.

Ik krijg een heldere uitleg bij vragen, maar ook proactief vragen of aanbevelingen vanuit MKBTR.

Gerdo -Kaashandel Gerdo

We zijn dolblij met jullie allemaal! Zoveel adviezen en liefde om ons als ondernemer te laten groeien! Op verschillende vlakken worden we ondersteund, HR, Fiscaal en de administratie. We hebben een lange weg afgelegd om alles eenvoudiger en sneller te maken en dat we zo beter bij onze cijfers kunnen. We maken samen met jullie doelen en jullie inspireren ons. We love you! Ga zo door.

Jacqueline -Grachten Atelier

NIEWUS

Het MKBTR Kennisfestival 2024

Het MKBTR Kennisfestival is een festival georganiseerd voor ...

Het MKBTR Kennisfestival

Het MKBTR Kennisfestival is een festival georganiseerd voor ...

Vanaf vandaag kan je de Slim-subsidie weer aanvragen!

Wil je jouw bedrijf ook toekomstbestendig maken? Per ...
Collega's van MKBTR die aan het tafelvoetballen zijn

E-drive event: In 2025 al je bedrijfswagens elektrisch

verbod op brandstof voertuigen, het invoeren van zero-emissiezones, ...

MKBTR breidt diensten door overname Groene Hart Juristen 

MKBTR participeert per 14 oktober in Groene Hart ...

Wat zijn jouw dromen?

Wat zijn jouw dromen? Zijn ze groot, zijn ...

Waarom bergklimmen op ondernemen lijkt

Bergbeklimmen gaat letterlijk over het beklimmen van een ...

Wat betekent prinsjesdag voor mij in loondienst?

Eerder namen we je al mee in de ...

Wat betekent prinsjesdag voor mij als vermogende particulier?

Eerder namen we je al mee in de ...

Wat betekent prinsjesdag voor mij als ZZP’ER?

Eerder namen we je al mee in de ...
Klein wit sterretje

CONTACT

Meer Weten?

0318 731 001