Waarom bergklimmen op ondernemen lijkt

Bergbeklimmen gaat letterlijk over het beklimmen van een berg en weer afdalen. Soms moeilijk of gevaarlijk en soms makkelijk. Een berg beklimmen doe je niet zomaar, dit gaat gepaard met goede voorbereiding. Het aanschaffen van goede stevige schoenen met grip, goede kleding waar je je in kunt bewegen, een goede rugtas en het gebruiken van hulpmaterialen zoals touwen. Daarnaast is het ook altijd nodig om te oefenen, want een heel eind lopen dat doe je niet zomaar, dan krijg je blaren of is het heel zwaar. Hier train je voor en iedere keer ga je steeds een stukje verder, net zo lang tot je die hele berg kan beklimmen. 

Ondernemerschap is net zoiets als bergbeklimmen

Wil je weten hoe ik dat zie? Lees dan vooral even mee. Ik ga dit verhaal vertellen aan de hand van de voorbereiding.

De schoenen

De schoenen van een bergbeklimmer moeten stevig zijn. Ze moeten grip bieden en tegen alle weersomstandigheden en ruwe ondergronden bestand zijn. Dat is ook zo voor de visie en het verhaal van jouw onderneming. Hoe steviger dat staat, hoe hoger je de berg op kunt. Hoe meer je bestand bent tegen invloeden van buitenaf. Hou dus goed voor ogen waarom je ondernemer bent geworden en nog steeds wil zijn en hoe dit tot uiting komt in de kernwaarden en visie. Voor MKBTR zijn we het afgelopen jaar op zoek geweest naar nieuwe schoenen. We hebben onze kernwaarden en visie (her)ontdekt, zodat we weer stevig kunnen staan en gaan. Naar de top.

De kleding

Bergbeklimmen gaat ook niet zonder goede kleding. Kleding die te warm of te koud is, helpt niet mee aan een goede tocht. Ook moet je je goed kunnen bewegen in kleding, want anders loopt het niet zo lekker. Zo is het ook met personeel. Je medewerkers zijn het belangrijkste kapitaal van je onderneming. Maar weet je ook waar je personeel goed in is en zitten ze in hun kracht? Vergeleken met de kleding van een bergbeklimmer, als de kleding niet goed zit dan knelt het en irriteert het je tijdens de klim. Maar als ondernemers in hun kracht zitten en de kleding goed aangepast is op de bergbeklimmer dan is de tocht veel aangenamer.

De rugtas

Een goede rugtas is essentieel voor een goede klim. Hierin zit het gereedschap, het eten, het drinken. Daarnaast is een rugtas handig, omdat je dan je handen vrij hebt om je ergens aan vast te houden. De bergbeklimmer kan doen waar hij of zij goed in is, het bergbeklimmen, en de rugtas helpt hem om die top te bereiken. Heb jij als ondernemen hulp nodig bij het ondernemen? Bij  de administratie, de financiën, de marketing of andere zaken. Het is meer dan logisch dat je het niet allemaal alleen kunt en dat je hulp nodig hebt. Samen doen we het BTR.

Touwen

Om aan een tocht te beginnen is vaak ook materiaal zoals bijvoorbeeld touwen nodig om te klimmen of om je ergens aan vast te houden. Dit kun je vergelijken met het hebben van plannen voor de toekomst. Zonder touw kom je nergens, maar met plannen kom je verder.

Vallen en opstaan

Het oefenen bij ondernemen gaat met vallen en opstaan, soms gaat het wat minder en krijg je blaren. Soms gaat het goed. Ondernemen is een vak zonder handleiding, want het is voor iedereen persoonlijk en bij iedere onderneming gaat het anders. Net zoals het beklimmen van een berg ga steeds een stukje verder, maar niemand loopt precies dezelfde weg.

Ben je na het lezen van deze blog geïnspireerd en ook klaar om een echte bergbeklimmer te zijn? Bekijk dan eens onze website of neem contact op met een van onze experts. We helpen je graag topfit worden.

Klein blauw sterretje

WAT ZE ZEGGEN

Ik wist niet wat ik miste, maar ben heel blij met wat ik nu weet.

Doorslaggevend om samen te werken met MKBTR is het strategisch meedenken.

Rik van der Wiel - Van der Wiel Optiek

Ik was een goede hulpverlener, maar geen goede ondernemer. Nu ben ik beide.

Juist het sparren vind ik een belangrijk onderdeel, want stiekem zocht ik een soort collega.


Willeke van Voorst-
Leven in je Relatie

Door het opmaken van een jaarlijks winstplan weet ik nu wat haalbaar is.

Ik krijg een heldere uitleg bij vragen, maar ook proactief vragen of aanbevelingen vanuit MKBTR.

Gerdo -Kaashandel Gerdo

We zijn dolblij met jullie allemaal! Zoveel adviezen en liefde om ons als ondernemer te laten groeien! Op verschillende vlakken worden we ondersteund, HR, Fiscaal en de administratie. We hebben een lange weg afgelegd om alles eenvoudiger en sneller te maken en dat we zo beter bij onze cijfers kunnen. We maken samen met jullie doelen en jullie inspireren ons. We love you! Ga zo door.

Jacqueline -Grachten Atelier

NIEWUS

Het MKBTR Kennisfestival 2024

Het MKBTR Kennisfestival is een festival georganiseerd voor ...

Het MKBTR Kennisfestival

Het MKBTR Kennisfestival is een festival georganiseerd voor ...

Vanaf vandaag kan je de Slim-subsidie weer aanvragen!

Wil je jouw bedrijf ook toekomstbestendig maken? Per ...
Collega's van MKBTR die aan het tafelvoetballen zijn

E-drive event: In 2025 al je bedrijfswagens elektrisch

verbod op brandstof voertuigen, het invoeren van zero-emissiezones, ...

MKBTR breidt diensten door overname Groene Hart Juristen 

MKBTR participeert per 14 oktober in Groene Hart ...

Wat zijn jouw dromen?

Wat zijn jouw dromen? Zijn ze groot, zijn ...

Waarom bergklimmen op ondernemen lijkt

Bergbeklimmen gaat letterlijk over het beklimmen van een ...

Wat betekent prinsjesdag voor mij in loondienst?

Eerder namen we je al mee in de ...

Wat betekent prinsjesdag voor mij als vermogende particulier?

Eerder namen we je al mee in de ...

Wat betekent prinsjesdag voor mij als ZZP’ER?

Eerder namen we je al mee in de ...
Klein wit sterretje

CONTACT

Meer Weten?

0318 731 001