16 februari 2022

Welk gedrag vertoon jij op de werkvloer?


Foto jolanda

Weet jij waarom je met die ene collega altijd soepel samenwerkt? Of waarom een andere medewerker het lastig vindt om knopen door te hakken? En hoe maakt die nieuwe collega toch zo makkelijk contact met iedereen? Bij MKBTR weten ze het antwoord op deze vragen. De vier kleuren uit de DISC-methode heeft alle medewerkers inzicht gegeven in gedragsstijlen. Heel handig voor op werkvloer. Maar welke kleur heeft eigenlijk de voorkeur?

Als er tegenwoordig bij MKBTR iets over de afdeling wordt geroepen, dan bestaat de kans dat iemand reageert met of het iets minder rood kan. “Daaraan merk je wel dat het leeft”, lacht Jolanda Leenders, die sinds 1 mei 2020 bij MKBTR werkt als medewerker Dataverwerking. “We hebben laatst een sessie gehad over kleuren en gedragsstijlen. Die is nog vers. Alle vellen papier hangen op kantoor en er komt een vervolg.” Jolanda verwacht niet dat nieuwe medewerkers nu voortaan een kleurentest moeten doen. “Bij mijn sollicitatie heb ik wel een competentietest gedaan, maar ik merkte dat het vooral om de connectie ging”, benadrukt ze. “Die voelden we van beide kanten. Ook al waren die gesprekken online, ik proefde daarin de sfeer van de werkvloer.”

Als je nieuw bent
Hoe zou Jolanda die sfeer op de werkvloer omschrijven? “Met heel veel betrokkenheid naar elkaar toe. Iedereen is bereid om elkaar te helpen. Daardoor versterk je elkaar. Dat is toch wel heel groen allemaal, dus zo gek was die uitslag van de sessie niet. En het zijn fijne omstandigheden als je net ergens komt werken.”

De DISC-methode
Iets minder rood, heel groen. Waar heeft Jolanda het precies over? Ze verwijst naar de kleuren van de DISC-methode; rood, geel, groen en blauw.
Een organisatie die dagelijks met feiten en cijfers werkt, associeer je wellicht snel met ‘blauw’ gedrag: rustig, perfectionistisch, analyserend en methodisch. Een sessie tijdens een teambuildingsweekend gaf MKBTR-medewerkers duidelijke inzichten. “Je bent geneigd aan blauw te denken vanwege het planmatige van ons werk”, beaamt Jolanda. “Maar bij ons waren de mensen die vooral groen gedrag vertoonden in de meerderheid. En dat is ook niet vreemd gezien de werkwijze van MKBTR. We willen vanuit de cijfers doelen stellen met ondernemers. Naast ze staan, coachend. Een hoge betrokkenheid en een persoonlijke benadering zijn daarbij belangrijk.”

De kleur die knopen doorhakt
Bij de ‘kleurensessie’ die MKBTR deed, werden allerlei vragen beantwoord. Daarna werden er teams op kleur samengesteld. Jolanda had wat van alle kleuren. Haar reactie dat ze even wilde kijken welke groep het gezelligst was, was dusdanig groen dat ze bij dat team kon aansluiten. “Bij de opdracht die we deden, werd geen knoop doorgehakt. Niet zo vreemd, want meegaandheid is typisch groen gedrag. We misten het rode gedrag van knopen doorhakken”, concludeert Jolanda.

Mix van kleuren en gedrag
“Gelukkig vertonen we niet alleen groen gedrag”, zegt Jolanda. “We hebben echt van alles wat. Dat zie ik ook als onze kracht. Het kritische en gedetailleerde van blauw gedrag moet er wel inzitten met ons werk. Maar ik zie ook een goede mix in gedragsstijlen. Het is fijn dat je binnen een team meerdere persoonlijkheden hebt. Dan kun je veel meer bereiken.”

Kleuren en hokjesdenken
Genoeg mensen die zichzelf niet in een hokje vinden passen en van alle kleuren wel karaktereigenschappen herkennen. “Dat is bij mij ook zo”, bevestigt Jolanda. “En dat geldt voor meerdere collega’s. In bepaalde situaties kan ik wel rood zijn bijvoorbeeld. Vroeger had ik dat nog meer. Maar ik heb ook geleerd dat het soms goed is om niet direct je mening op tafel te gooien op een bepaalde manier. Ik vind het prettig dat ik van alle kleuren iets herken. Ik kan me goed aanpassen en heb niet snel problemen met mensen. Maar als ik iets echt zat ben, dan zeg ik het heus wel!”

 

Solliciteer nu

Deel dit bericht via