1 februari 2022

Flexibel in een vak vol regels


Foto mandy

Van rust en routine naar luiers, oppas regelen én een nieuwe baan. Voor Mandy veranderde er ruim twee jaar geleden veel in korte tijd. Ze merkte dat werk soms in de knoop kwam door privé. Dat was ze niet gewend. Bij MKBTR kan ze op begrip rekenen. “Voor de grap zeg ik weleens tegen mijn collega’s: jammer dat jullie me niet van daarvoor kennen.”

Via LinkedIn kreeg Mandy in 2019 een berichtje met de vraag om eens koffie te drinken bij MKBTR. Ze was in verwachting van haar eerste kind en oriënteerde zich voorzichtig op haar leven na de zwangerschap. Een nieuwe baan zou daar wel in passen, want na acht jaar bij haar werkgever zocht ze een nieuwe uitdaging. Mandy: “Toen ik dat berichtje kreeg en op de website keek, dacht ik: laat ik dat gewoon doen. Ik zat nog steeds in mijn eerste baan na de studie en had geen vergelijkingsmateriaal, dus ik wilde kijken of het klikte. En dat deed het! Ook al was het spannend, ik was er na het gesprek van overtuigd dat ik de stap moest zetten.”

Nieuwe realiteit
“In het begin was het wennen bij MKBTR”, herinnert Mandy zich. “Je leven is ineens totaal anders. Ik was moeder geworden, kwam net uit m’n verlof en begon aan een nieuwe baan. En door het ouderschap is er vaker wat aan de hand. Een zieke oppas, een zieke dochter. Dat is niet prettig als je net ergens komt werken. Bij MKBTR is daar gelukkig volop begrip voor. Iedereen snapt dat je zoiets zelf ook niet leuk vindt.”

Platte organisatie
Werkinhoudelijk had ze snel haar draai gevonden bij haar nieuwe werkgever. Mandy: “Ja, ik heb het erg naar mijn zin. Het klikt heel goed en er is een leuke, open sfeer. Het is een platte organisatie, met weinig voelbare hiërarchie. Als belastingadviseur houd ik me vooral bezig met belastingadviezen, aangiften en reviews. Hiervoor zat ik in een juniorfunctie bij een toptien-kantoor, met tientallen vestigingen. Bij zo’n groot bedrijf zit je relatief vast in bepaalde rollen. Bij MKBTR is dat anders, omdat ze meer kijken naar wat je kunt en wat bij je past. Het is persoonlijker.”

Vertrouwen
Naast haar driedaagse werkweek ontspant Mandy door met haar dochter of vriendinnen op pad te gaan, of te wandelen in het bos met de hond. Kan ze werk en privé goed gescheiden houden? “Ja, mijn leven voelt wel in balans. Op werkdagen probeer ik normale tijden aan te houden. Als ik de laptop dichtdoe om vijf uur, dan is het ook wel klaar. Soms loopt het anders. Dan ligt m’n dochter nog te slapen en begin ik al om zeven uur en stop ik om kwart voor acht weer. Dan eten we, breng ik haar weg en werk ik weer verder. Daar moest ik aan wennen, die vrijheid. In het begin had ik de neiging om alles te overleggen. Maar dan werd telkens aangegeven dat dat niet hoefde en dat er vertrouwen is dat ik m’n uren maak. Door die vrijheid voel ik juist meer verantwoordelijkheid.”

Topfit
Als het gaat over de missie van MKBTR om organisaties topfit te maken, haast Mandy zich te zeggen dat ze niet aan bootcamps doen en gewoon een taartje eten als er iemand jarig is. “Maar ik denk wel dat het belangrijk is om goed in je vel te zitten”, zegt ze. “Dan gaat het net even wat lekkerder met het werk. Er zit bij ons veel denkwerk in. De regels liggen weliswaar vast, maar die moet je uitleggen. Elke situatie is anders, dus je moet continu scherp zijn. Een goede balans is dan belangrijk. Voor de een is dat drie dagen werken en voor de ander vijf dagen. Als je voor jezelf maar voelt dat je niet op je tenen hoeft te lopen.” 

Halve dagen
De laatste tijd liep Mandy wel op haar tenen, om ze januari haar tweede kindje verwacht. Ze gaat bijna met verlof en moest op advies van de verloskundige aan de werkgever vragen om halve dagen te werken. “Ik had wat lichamelijke klachten, maar het voelde wel dubbel”, bekent Mandy. “Ik doe alleen maar zittend werk, maar de klachten waren er nou eenmaal. Toch moest ik voor mezelf een drempeltje over. Het is vervelend om te zeggen dat je minder moet werken omdat het te zwaar wordt. Maar zoals verwacht kreeg ik dat gevoel helemaal niet terug. Er was alle begrip. Je merkt dat het gezin binnen het kantoor hoog staat, ook bij de mensen die de leiding hebben. Hoe de werkgever met dit soort situaties omgaat, straalt ook af op het personeel.”

Toekomst
Volgend jaar zal Mandy met twee kinderen weer opnieuw haar balans moeten vinden, maar daar ziet ze niet tegenop. “Het is ook eigen verantwoordelijkheid om zelf je grenzen aan te geven. Maar het helpt wel als er veel begrip is. Wellicht dat we na mijn verlof ook wat meer op kantoor kunnen werken. We mogen nu zelf bepalen of we thuis of op kantoor werken. Ik heb veel ruimte om m’n eigen keuzes te maken. Dat zorgt voor een hele positieve werksfeer. Natuurlijk moet ik wel gewoon m’n werk doen, en goed ook. Maar de flexibiliteit en de normen en waarden binnen MKBTR zijn heel fijn. Op m’n werk ben ik ook gewoon mens.”

Solliciteer nu

Deel dit bericht via