31 maart 2020

Mogelijkheid tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo)


TOZO-procedure

Door de maatregelen van de overheid om de verspreiding van het coronavirus in te dammen verliezen veel zelfstandige ondernemers, waaronder zzp’ers, noodgedwongen inkomsten. Net als bij grote ondernemingen wil het kabinet zelfstandige ondernemers ondersteunen, zodat zij daarna hun bedrijf kunnen voortzetten. Het kabinet komt daarom met een tijdelijke voorziening voor drie maanden die zo snel mogelijk ingaat.

Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) 
De Tozo regeling is gemaakt voor zelfstandig ondernemers die in de problemen komen door de coronacrisis. Voor hen heeft het kabinet financiële ondersteuning beschikbaar gesteld.
 
Om hiervoor in aanmerking te komen zijn de volgende vragen van belang:

  • Woon je in Nederland?
  • Word het bedrijf of zelfstandig beroep in Nederland uitgevoerd?
  • Ben je vóór 1 januari 2020 gestart met de onderneming en voldoe je aan het urencriterium (minimaal 1225 uur per jaar werkzaam in het eigen bedrijf of zelfstandig beroep)?

Ben je nog geen jaar geleden gestart met jouw bedrijf, dan dien je in de periode voor 1 maart 2020 gemiddeld minimaal 24 uur per week in/aan je bedrijf gewerkt te hebben.
 
Is het antwoord op alle bovenstaande vragen “ja”? Dan kun je in aanmerking komen voor de Tozo.

Ondersteuning
De Tozo kan worden aangevraagd in de vorm van een aanvullende uitkering voor levensonderhoud en/of voor bedrijfskapitaal.
 
De uitkering voor levensonderhoud vult het inkomen aan tot het sociaal minimum. Afhankelijk van de huishoudsituatie is dit maximaal € 1.503,31 per maand (netto) voor een periode van maximaal 3 maanden. Je hoeft deze inkomensondersteuning niet terug te betalen. Er is ook geen vermogens- en partnertoets.
 
Daarnaast kun je een lening voor bedrijfskapitaal aanvragen van maximaal
€ 10.517 euro. Dit bedrag dient wel terugbetaald te worden. Het rentepercentage op deze lening is 2% met een looptijd van 3 jaar.

Aanvraag indienen
Je kunt de aanvraag voor de Tozo indienen bij jouw woongemeente. Mogelijk komt er informatie hierover op de website van je gemeente. Heb je nog inkomsten? Dan kun je ook even wachten zodat de mensen met de hoogste nood als eerste worden geholpen. Je kunt met terugwerkende kracht worden gecompenseerd vanaf 1 maart, ongeacht wanneer je de aanvraag indient. Vooralsnog kun je er vanuit gaan dat de regeling tot 1 juni 2020 blijft bestaan. Dus ook wanneer je pas in mei in de financiële problemen komt, kun je op dat moment een aanvraag indienen.

Behandeling verzoek  
Het streven is dat gemeenten zo veel mogelijk binnen 4 weken na ontvangst van je aanvraag tot een besluit komen en tot uitkering overgaan. Door grote drukte kan het voorkomen dat het niet lukt. Gemeenten kunnen dan een voorschot uitkeren.

Inzicht in je mogelijkheden 
Wij vinden het van belang dat jouw onderneming in deze uitdagende periode ‘in control’ blijft en je ondanks de grote veranderingen de juiste beslissingen blijft nemen. Gebaseerd op het maximale inzicht in deze situatie. MKBTR helpt je graag bij het creëren van dit inzicht of bij het adviseren over de te nemen beslissingen.
 
Wij zijn jou graag van dienst bij het indienen van een Tozo-aanvraag bij de gemeente. Heb je nog andere vragen over de mogelijkheden voor ondernemers in verband met de coronacrisis? Neem hiervoor dan contact op met één van onze adviseurs.

Deel dit bericht via